Cum poti opri un narcisist sa te innebuneasca

Titlul acestui articol induce oarecum in eroare, pentru ca nimeni nu te poate innebuni. Este ceva ce vine de la sine cand esti implicat intr-o relatie cu un narcisist diabolic.

Binenteles, nu meriti toata vina. Acest lucru se intampla pentru ca ai fost prins in capcana unei personalitati inselatoare si rauvoitoare, careia nu ii pasa daca te raneste. De fapt, poate ca acest lucru ii va conferi placere.

O data ce recunosti aceste atitudini toxice, trebuie sa formulezi un plan de urgenta. Daca este o relatie pe care ai ales-o, cu un prieten sau cu un partener mai intim, despartirea va fi singura solutie.

Daca vorbim despre un membru al familiei, precum un parinte sau frate/sora, va fi mai dificil sa faci asta. Trebuie sa iti stabilesti o distanta emotionala sigura. Dar, inca ai putea fi nevoit sa te mai intalnesti cu respectiva persoana din cand in cand.

Daca lucrezi cu un narcisist, condoleantele mele. Chiar daca lucrezi la o companie placuta, din moment ce o treime dintre Americani sunt brutalizati la locul de munca, de obicei, este o lupta pierduta daca doresti sa continui sa lucrezi intr-un mediu toxic. Majoritatea acestor tinte vor fi concediate sau isi vor da demisia, pentru ca nu mai pot suporta abuzul.

Cand te aventurezi pe taramul narcisismului, nimeni nu va nega ca este nevoie de putin spatiu mental pentru a-ti pastra sanatatea mentala. Asta deoarece narcisistii diabolici exceleaza in ceea ce oamenii obisnuiti cu aceasta tulburare numesc crearea nebuniei. Fara consult specializat, comportamentul narcisistului te va duce la limite daca nu-i pui capat.

Insa, recunoasterea tacticilor lor prefacute este primul pas spre stoparea acestei absurditati. Iata cateva dintre lucrurile care ne innebunesc la narcisisti si cateva sfaturi pentru a va da jos din acest carusel.

Coborarea din „caruselul” narcisistului

Cei care cunosc narcisismul rauvoitor mi-au spus ca o persoana cu o tulburare de personalitate te va acuza de lucrurile de care ea este vinovata. Psihologii numesc aceasta tactica proiectie. Cu toate ca proiectia se deruleaza de obicei pe la spatele tau, un narcisist o va face si direct, incercand sa te convinga ca are dreptate si ca tu gresesti.

De asemenea, pare sa reprezinte un mecanism de aparare. Daca individul care te badjocoreste mai are macar o urma de constiinta, actiunile sale vor fi diminuate, deoarece va considera ca ai facut ceva pentru a merita tratamentul badjocoritor.

Daca o personalitate rauvoitoare incearca sa te submineze la locul de munca, cel mai probabil, supraveghetorul va auzi ca nu cooperezi pentru ca ai o fire foarte competitiva. El sau ea va impleti povestea cu o gramada de minciuni, in cel mai convingator mod.

Sau, daca alegi sa confrunti un narcisist in privinta comportamentului sau negativ, contrar asteptarilor tale, va incerca sa iti spuna ca si tu faceai aceleasi lucruri pentru care il acuzi.

Citeste continuarea aici: Cum poti opri un narcisist sa te innebuneasca